Taierea cordonului ombilical la peste trei minute dupa nastere este benefica pentru sanatatea bebelusului, afirma medicii australieni, al caror studiu a fost publicat in The Cochrane Library.

Taierea cordonului ombilical imediat dupa nastere - o practica medicala curenta - face ca bebelusul sa se confrunte cu un risc crescut de deficienta de fier, afirma autorii studiului, informeaza dailymail.co.uk. Pastrarea cordonului ombilical timp de cateva minute dupa nastere permite sangelui din cordon sa fie transferat in organismul bebelusului.

Reprezentantii National Institute for Health and Care Excellence (NICE) vor publica in 2014 un nou ghid de practici medicale in acest domeniu. In multe tari, procedura standard referitoare la cordonul ombilical al bebelusului vizeaza taierea acestuia la mai putin de un minut dupa nastere.

Insa taierea prea rapida a acestui cordon reduce cantitatea de sange care este transferata de la mama la bebelus prin intermediul placentei, afectand astfel depozitele de fier din organismul nou-nascutului, scrie mediafax.

Pe de alta parte, amanarea pe o perioada mai lunga a taierii cordonului ombilical expune bebelusul in fata unui risc crescut de icter.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda in prezent ca aceasta taiere sa fie realizata intr-un interval de timp cuprins intre un minut si trei minute dupa nasterea bebelusului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.