O padure submarina de chiparosi veche de 50.000 de ani a fost descoperita recent in apropiere de regiunea de coasta a statului american Alabama, informeaza maxisciences.com.

Descoperirea a fost facuta de cativa scafandri in urma cu cativa ani, insa acestia au preferat sa nu faca public acest fapt, pentru a evita degradarea zonei si chiar jefuirea padurii.

Acea padure virgina se afla la o adancime de aproximativ 20 de metri in largul coastelor statului american Alabama.

Ben Raines, unul dintre acei scafandri, director al fundatiei non-profit Weeks Bay, care studiaza flora din zona estuarelor americane, a decis de curand sa informeze lumea intreaga in legatura cu existenta acelei paduri subacvatice. Potrivit declaratiilor sale, este vorba de o padure de chiparosi de Louisiana (Taxodium distichum), aflati sub nivelul marii, la cativa kilometri de Mobile, al treilea oras ca marime din statul Alabama. Padurea se intinde pe o distanta de 800 de metri, scrie MEDIAFAX.

Elementul care i-a surprins pe cercetatorii americani este gradul inca bun de conservare al unora dintre radacinile arborilor subacvatici. Padurea este ingropata in prezent sub un strat de sedimente oceanice, insa, potrivit lui Ben Raines, chiparosii din aceasta formatiune vegetala, odata taiati, prezinta inca seva proaspata.

Uraganul Katrina din 2005 este evenimentul care a permis descoperirea padurii, in 2006, de un scafandru care remarcase o activitate considerabila in acea zona care atragea un numar mare de specii marine. Unul dintre prietenii lui i-a relatat acest fapt lui Ben Raines, fara a-i comunica insa locul exact in care se afla padurea subacvatica, temandu-se ca informatia sa nu ajunga apoi in presa nationala. Abia in 2012 Ben Raines a ajuns in acea zona, pe care a descris-o pentru publicatia LiveScience ca fiind "o lume feerica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.