nticorpii materni care au ca tinta proteine din creierul fatului ar putea juca un rol in dezvoltarea anumitor forme de autism, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, publicat in Translational Psychiatry.

Efectuat pe 246 de mame ale caror copii sufereau de tulburari din spectrul autitismului si 149 de mame de copii sanatosi, studiul a permis stabilirea faptului ca un sfert dintre femeile din primul grup aveau in corp o combinatie de anticorpi diferita de cele din al doilea grup.

Tulburarile din spectrul autismului includ forme variate ale bolii, printre care sindromul Asperger, care atinge copii foarte inteligenti, dar care intampina mari dificultati la nivelul interactiunilor sociale.

Anticorpii sunt proteine indispensabile sistemului imunitar. Ei permit detectarea si neutralizarea substantelor straine organismului, precum virusurile si bacteriile. Femeile insarcinate isi transmit anticorpii copiilor, ajutandu-i pe acestia sa se apere de infectii pana la varsta de 6 luni, cand sistemul imunitar al micutilor este imatur. Femeile pot, in egala masura, sa le transmita copiilor anticorpi care impiedica dezvoltarea corecta a creierului, scrie MEDIAFAX.

"Am descoperit ca 23% dintre mamele de copii suferind de autism erau purtatoare ale unor auto-anticorpi contra anumitor proteine care sunt necesare dezvoltarii neurologice sanatoase", a spus Judy Van De Water, autorul principal al articolului, cercetator la Universitatea din California. Aceasta a mai precizat ca acesti anticorpi nu au fost gasiti in organismele femeilor care au nascut copii sanatosi.

Tulburarile din spectrul autismului au o rata de 1 la 100 de cazuri in tarile occidentale, baietii fiind de trei ori mai afectati decat fetele de aceste maladii ale caror origini nu sunt cunoscute.

Echipa coordonata de Van de Water a reusit sa identifice 11 combinatii diferite de sapte proteine asociate acestor tulburari, fiecare prezentand un risc diferit de tulburare din spectrul autismului.

Obiectivul specialistilor este de a gasi biomarkeri capabili sa identifice riscul de tulburari din spectrul autismului, care ar putea permite o "interventie precoce" pentru a ajuta copiii sa-si dezvolte mai bine capacitatile psihice.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.