Robotul Opportunity, pe care NASA l-a lansat spre Marte in 2003, a marcat cea de-a 10-a aniversare a acestei lansari duminica, ajungand la jumatatea distantei pe care trebuie sa o parcurga intr-o etapa a misiunii sale de explorare a planetei rosii.

Roverul Opportunity, care continua sa functioneze pe Marte mult timp dupa ce misiunea sa ar fi trebuit sa se fi incheiat, se afla acum la o distanta de 2 kilometri de zona pe care a studiat-o in ultimele 22 de luni, la marginea craterului martian Endeavour, in drumul sau spre o noua regiune pe care trebuie sa o exploreze.

Duminica, 7 iulie, s-au implinit zece ani de cand roverul Opportunity a fost lansat de pe Terra impreuna cu geamanul sau Spirit - acesta din urma a incetat sa mai functioneze pe Marte in 2010. Capsula care i-a dus in spatiu a fost lansata in 2003 si cele doua rovere au ajuns pe planeta rosie in ianuarie 2004. Cele doua vehicule lansate de NASA aveau o durata de functionare prevazuta initial la doar trei luni.

Aflat in cel de-al noualea an de misiune pe Marte, Opportunity continua sa exploreze aceasta planeta. Robotul american a explorat in ultimele luni zona Cape York din craterul Endeavour si se indreapta spre o alta zona, denumita Solander Point. Opportunity a inceput aceasta calatorie la jumatatea lunii mai, scrie MEDIAFAX.

Pentru a ajunge la Solander Pointy, roverul Opportunity va trece prin regiunea Botany Bay ("Golful Botanic"), denumita astfel datorita unor mici roci hematite sferice, asemanatoare afinelor.

Opportunity a parcurs deja peste 35 de kilometri pe Marte, doborand precedentul record de distanta stabilit de un vehicul american in afara Terrei, realizat de vehiculul lunar din misiunea Apollo 17, condus de astronautii Gene Cernan si Harrison Schmitt - 35,74 de kilometri parcursi pe Luna in decembrie 1972.

Daca Opportunity va continua sa functioneze pe Marte, ar putea sa doboare recordul mondial de distanta parcursa in spatiul extraterestru, stabilit in 1973 de vehiculul sovietic Lunokhod 2, care a parcurs 42 de kilometri pe Luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.