Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze un ficat uman "functional" pornind de la celule susa pluripotente induse (iPS), fapt care ofera noi sperante in ceea ce priveste o alternativa la donarea de organe, potrivit unui studiu publicat in Nature.

Cercetatorii au folosit o bucata de ficat creat in laborator, pe care l-au implantat in organismul unui soarece, unde s-a transformat intr-un organ vascularizat avand proprietatile unui ficat uman. Tesutul hepatic uman dezvoltat astfel a fost capabil sa produca proteine specifice, precum albumina, si sa aiba o functie de curatare, fapt care a permis supravietuirea pe o perioada mai lunga a animalului suferind de o insuficienta hepatica, scrie MEDIAFAX.

Pentru a crea ficatul, cercetatorii au folosit celule susa pluripotente induse, adica celule adulte reprogramate pentru a intineri si se comporta ca celulele susa embrionare. Aduse in stadiul cvasi-embrionar, aceste celule isi vor reactiva 4 gene (in mod normal inactive in celulele adulte) si isi vor regasi capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care sunt implantate.

Desi mai sunt necesare studii in acest sens pentru a stabili daca metoda va fi eficienta si in cazul pacientilor umani, autorul principal al cercetarii, profesorul Takanori Takebe, se arata optimist. Insa eventualele teste clinice vor debuta abia in circa zece ani. Procedura, care tine de medicina regenerativa, este una promitatoare, dar trebuie aflat daca nu este toxica pentru organism si, de asemenea, eventualele efecte secundare nedorite avute de acest tip de transplant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.