Culoarea si materialul din care este realizata vesela influenteaza modul in care sunt percepute alimentele, potrivit rezultatelor unui studiu.

Printre factorii ce influenteaza calitatea gustului se numara inclusiv culoarea si materialul fetei de masa si a veselei. Autorii studiului descurajeaza folosirea culorii rosu pentru stimularea apetitului.

"Modul in care percepem mancarea constituie o experienta multisenzoriala, care nu are de-a face doar cu gustul si cu textura alimentelor, ci si cu aroma si aspectul mesei", mentioneaza autorii studiului, publicat in revista Flavour, scrie mediafax.

"Inainte ca noi sa gustam mancarea, creierul nostru isi formeaza deja o imagine despre aceasta, lucru care ne afecteaza experienta", spun expertii de la Universitatea din Oxford, autorii studiului. Potrivit acestora, culoarea rosu nu este potrivita. "Rosul ar trebui prezentat persoanelor care trebuie sa isi limiteze hrana, dar cu siguranta nu celor care vor sa se ingrase", afirma cercetatorii.

Autorii studiului au efectuat testele folosind vesela de mai multe culori, forme si texturi, pentru a evalua impactul pe care aceasta o are asupra gustului. Ei au ajuns la concluzia ca mancarea picanta mancata cu cutitul este mai iute decat daca este mancata cu o lingura sau o furculita, iar, daca este mancata cu o furculita din plastic, ea pare a avea un gust "mai bogat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.