Sonda spatiala americana Voyager 1, lansata in 1977, se afla in prezent la marginile Sistemului Solar, urmand sa devina primul obiect fabricat de oameni care se va "aventura" in spatiul interstelar, a anuntat NASA intr-o serie de articole publicate vineri in revista Science.

Cele doua sonde Voyager, lansate in 1977, la un interval de o luna una fata de cealalta, se afla inca intr-o stare buna de functionare, arata NASA. Programul de explorare Voyager are ca obiectiv studierea planetelor din afara Sistemului Solar. Voyager 1 si Voyager 2 au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si 48 dintre satelitii acestora.

Datele transmise de cele noua instrumente aflate la bordul fiecareia dintre cele doua sonde au facut ca aceasta misiune de explorare a Sistemului Solar sa devina cea mai fructuoasa, din punct de vedere stiintific, din intreaga istorie spatiala.

NASA spune ca nu stie cu exactitate cand va iesi Voyager 1 din Sistemul Solar, acest eveniment putand sa se intample peste cateva luni. Voyager 1 traverseaza heliosfera, un strat extern format din particule de energie ridicata emise de Soare, aflat in jurul Sistemului Solar. Voyager va fi parasit cu adevarat heliosfera cand va detecta o modificare brusca in directia campului magnetic inconjurator, scrie MEDIAFAX.

Lucrul cel mai surprinzator este ca Voyager 1 si geamana sa, Voyager 2, continua sa functioneze si, mai mult, sa comunice cu Terra. De marimea unui automobil, ea dispune de o antena cu un diametru de patru metri si un radio care ii permite sa trimita date spre Terra. Aparatul sau foto a fost insa dezactivat in 1990, pentru a economisi resursele de energie. Cu ajutorul bateriilor sale, sonda poate sa-si alimenteze instrumentele pana in 2020-2025, daca nu foloseste comunicatiile radio. Apoi isi va continua singura drumul, ratacind, in spatiul interstelar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.