NASA a lansat cu succes, joi seara, un telescop spatial cu misiunea de a descifra secretele care inconjoara atmosfera joasa a Soarelui, o zona aproape necunoscuta de cercetatori, in care se formeaza vanturile solare si particulele radioactive care lovesc Terra cu regularitate.

Lansarea acestui satelit, denumit IRIS (Interface Region Imaging Spectograph), a fost efectuata cu o racheta Pegasus XL de firma americana Orbital Sciences, ridicata in aer de un avion cu trei reactoare Lockheed L-1011, care a decolat de la baza militara Vandenberg din California.

Racheta cu trei module a fost lansata asa cum era prevazut la ora 02.27 GMT, la 150 de kilometri de California, la altitudinea de 12.000 de metri deasupra Oceanului Pacific, iar pornirea motoarelor sale a fost realizata la cinci secunde dupa aceea.

IRIS, conceput in cadrul unei misiuni care a avut un buget de 182 de milioane de dolari, a fost plasat cu succes pe orbita polara, 10 minute mai tarziu, la 643 de kilometri deasupra Terrei, inainte de a-si intinde panourile solare.

Acest telescop in spectrul ultraviolet este capabil sa realizeze imagini de inalta rezolutie, la un interval de cateva secunde, cu aceasta regiune foarte putin explorata pana acum a atmosferei Soarelui, situata intre suprafata astrului si coroana acestuia. Coroana se intinde pe mai multe milioane de kilometri, diluandu-se in spatiu, scrie MEDIAFAX.

Obiectivul acestei misiuni de cel putin doi ani este de a descifra felul in care aceasta zona misterioasa genereaza vanturile solare incarcate cu particule magnetice. Ea va permite totodata o mai buna predictie a momentelor in care furtunile magnetice se vor indrepta spre Terra, unde pot sa perturbe comunicatiile si retelele electrice.

Acea regiune a Soarelui este, in acelasi timp, sursa de emisie a razelor ultraviolete care au un impact important asupra atmosferei joase si a climatului terestru, precizeaza NASA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.