Birourile si scaunele de mari dimensiuni ii fac pe oameni sa se simta mai puternici, iar atunci sunt mult mai inclinati sa insele sau sa fure, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la cele mai prestigioase scoli de business din Statele Unite, precum universitatile Harvard si Columbia.

Cercetarea, care urmeaza sa fie publicata in viitoarea editie a Psychological Science, mai arata ca soferii care conduc vehicule cu scaune mari sunt mai predispusi sa comita infractiuni in trafic, relateaza MarketWatch.

Potrivit MEDIAFAX, studiul este intitulat "Ergonomia necinstei: Efectul posturii asupra furtului, inselatoriei si infractiunilor din trafic", iar concluziile acestuia sunt ca birourile si scaunele mari ii fac pe oameni sa se simta mai puternici, iar cand se simt mai puternici sunt mult mai inclinati sa insele si sa fure.

Autorii studiului nu sunt niste excentrici, ci ar putea impresiona orice juriu federal. Sunt cercetatori la cele mai mari scoli de business din Statele Unite, respectiv la Columbia University, Massachusetts Institute of Technology, Harvard University, Northwestern University si University of California, Berkeley.

"Am fost uimiti de ceea ce am constatat. Stiam de legatura dintre putere si inselatorie. Nu ne asteptam ca pozitia corpului sa aiba un efect atat de puternic", a spus Andy Yap, profesor asociat la Sloan School of Management, care a inceput cercetarea pe vremea cand studia la Columbia Business School.

El a aratat ca puterea este ca energia nucleara, poate fi folosita pentru a face bine, dar poate fi si periculoasa si folosita in slujba raului.

Ideea ca miscarea si pozitia corpului influenteaza ceea ce simt oamenii a fost analizata inca din perioada lui Charles Darwin.

Yap si colegii sai au aratat in studiul lor ca oamenii pot ceda impulsurilor negative intr-un mediu care le permite sa isi intinda bratele in aer, ca o gorila alfa.

Autorului articolului publicat de MarketWatch, Al Lewis, a dat ca exemplu cazul unui fost manager al unui fond de hedging, condamnat pentru conspiratie si frauda cu instrumente financiare.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Curtea de apel din Manhattan a confirmat in aceasta saptamana condamnarea in 2011 a lui Raj Rajaratnam, care a sustinut fara succes ca agentii FBI au inselat un judecator pentru a aproba interceptarea convorbirilor sale telefonice.

Miliardarul Rajaratnam este fondatorul fondului de hedging Galleon Group. In octombrie 2009, el a fost arestat pentru insider trading (folosire de informatii confidentiale), intr-un scandal de amploare, iar ulterior fondul Galeon a fost inchis.

Lewis considera, avand in vedere studiul privind efectul mobilierului de birou, ca un argument mai bun pentru Rajaratnam ar fi fost sa sustina ca biroul sau l-a determinat sa faca ceea ce a facut.

Rajaratnam a avut un birou urias cu forme curbate, inconjurat de o duzina de monitoare mari de computere, a aratat Lewis, potrivit caruia este posibil ca investitorul sa fi fost posedat de acestea, ca de un demon venit din iad.

Citeste si:
Țara care a adoptat sinuciderea asistată medical
Țara care a adoptat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.