Nemurirea devine posibila, afirma compania americana Digital Legacys, inventatoarea unui cod de bare special, lipit pe pietrele funerare, care permite rudelor si prietenilor unei persoane decedate sa vizioneze pe telefonul mobil fotografii si inregistrari video ale defunctului.

Pe o piatra funerara, un cod de bare foarte discret. Rick Miller se apropie, scoate din buzunar telefonul mobil si il scaneaza. Cateva secunde mai tarziu, el priveste pe ecranul telefonului fotografii si inregistrari video cu un prieten de-al sau, decedat in 1990.

In linistea de la Sunset Memorial Park, un cimitir de la periferia nordica a orasului Philadelphia, Rick Miller poate sa asculte si piesele preferate ale defunctului, sa citeasca textele care i-au fost dedicate acestuia, sa completeze o carte de oaspeti si chiar sa partajeze, prin intermediul Facebook si Twitter, emotii si fotografii.

Nu este singur. Toti vizitatorii care au un telefon inteligent sau o tableta pot, printr-o aplicatie adaptata, sa scaneze codul QR - un tip de cod de bare care se prezinta sub forma unui mic patrat cu linii negre - lipit pe piatra funerara si sa descopere astfel viata lui Lance Clinton Erb, care isi doarme somnul de veci sub o placa de bronz, gravata in mod sobru cu doua date, 1947-1990.

De aproape un an, Rick Miller si sotia sa, Lorie, s-au specializat in comertul cu aceste "memoriale" cu cod QR, prin intermediul companiei lor Digital Legacys, una dintre putinele firme care ofera in prezent acest tip de servicii in Statele Unite.

Este suficient ca o persoana sa trimita pe internet acestei companii fotografii, fisiere video, texte, inregistrari muzicale asociate defunctului, iar sotii Miller le organizeaza pe un site securizat. Familia defunctului primeste prin posta o mica placheta din bronz sau din cupru cu celebrul cod QR care trebuie lipita pe piatra funerara, cu un adeziv care rezista in fata tuturor intemperiilor, scrie MEDIAFAX.

Instalarea dureaza doar 30 de secunde. "Este foarte simplu. Si e un lucru cu adevarat bun, in special pentru tinerii sau copiii care nu i-au cunoscut niciodata pe anumiti membri din familiile lor. Avem ca exemplu cazul unei fetite de cinci ani. Tatal ei a murit in urma cu cativa ani. Acum ea poate sa vina la cimitir, sa scaneze codul si sa isi «aminteasca» de cineva pe care nu l-a intalnit niciodata", spune Rick Miller.

Citeste si:
Aplicaţia InfoCons arată alertele pentru siguranţa alimentelor la...
Aplicaţia InfoCons arată...

Daca rudele si prietenii defunctului doresc sa actualizeze memorialul online, familia Miller se ocupa de acest aspect pentru ei.

"Oamenii adora aceasta idee", spune Rick Miller, in linistea bucolica a cimitirului, in care zeci de mici drapele americane sunt infipte langa morminte, chiar in gazonul de langa pietrele funerare. "E minunat ceea ce permite tehnologia de astazi", mai spune acesta.

"Este o maniera mai vesela de a-ti aminti" de prietenii sau rudele care au murit, adauga Rick Miller. "Oamenii vin la mormant, privesc fotografiile, fac comentarii - «imi amintesc de acea aniversare» sau «imi amintesc de acel costum»", spune Miller. Pretul pentru aceasta "nemurire digitala" este de 149,99 dolari (112 euro) pentru codul QR si memorialul online, accesibilitatea fiind nelimitata, "pe viata". Daca familia doreste acest serviciu doar pentru un an, pretul este de 99,99 dolari (74 euro).

Citeste si:
Primul imparat al Chinei le-a ordonat supusilor sa gaseasca...
Primul imparat al Chinei le-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.