Capsula spatiala chineza Shenzhou X a revenit miercuri pe Terra, aterizand fara probleme in provincia Mongolia Inferioara - eveniment transmis in direct de televiziunea nationala -, punand astfel capat celei mai lungi misiuni spatiale chinezesti cu echipaj uman la bord.

Shenzhou X, avand la bord trei astronauti, dintre care o femeie, a aterizat la ora locala 08.07 (00.07 GMT) in stepele din Mongolia Inferioara, dupa 15 zile petrecute pe orbita in jurul Terrei, realizand astfel o noua etapa din ambitiosul program spatial al Chinei.

Autoritatile de la Beijing si-au fixat obiectivul de a asambla pe orbita o statie spatiala chineza, locuibila, pana in anul 2020.

Televiziunea chineza i-a prezentat pe tehnicienii care se aflau in jurul capsulei Shenzhou X, deschizand trapele de acces, inainte de sosirea medicilor care aveau rolul de a face o prima examinare a astronautilor. La aproximativ o ora dupa aterizare, comandantul misiunii, generalul de aviatie Nie Haisheng, a fost primul dintre astronauti care a iesit din capsula, sustinut de tehnicienii de la sol si salutand catre camerele de filmat.

Shenzhou X ("Vehiculul divin"), s-a conectat joi cu modulul Tiangong ("Palatul celest"), aflat pe orbita in jurul Terrei, la bordul caruia cei trei astronauti chinezi, inclusiv Wang Yaping, cea de-a doua femeie trimisa in spatiu de China, au realizat o serie de experimente stiintifice.

Dupa lansarea vehiculului, pe 11 iunie, o prima conectare intre Shenzhou X si Tiangong ("Palatul celest") a fost realizata in modul automatizat, la doua zile dupa aceea, scrie MEDIAFAX.

Avansand cu pasi mari in domeniul programelor spatiale, China a raspuns in ultimii ani unor provocari tehnice tot mai complexe si incepe sa recupereze intarzierile acumulate in domeniul spatial in fata Rusiei si a Statelor Unite.

China, care a trimis primul ei astronaut in spatiu in 2003, a reusit in 2011 prima conectare intre doua vehicule spatiale - pe atunci fara echipaj uman la bord - Shenzhou VIII si Tiangong 1, care pluteau cu o viteza de circa 28.000 kilometri/ ora la altitudinea de 343 kilometri deasupra Terrei.

Citeste si:
Doi astronauți de pe stația spațială chineză au efectuat prima...
Doi astronauți de pe stația...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.