Astronomii de la Observatorul European Austral (ESO) au descoperit in constelatia Scorpionului un sistem solar "inzestrat cu o zona locuibila bine populata", cu trei "super-Terra", care ar prezenta conditii compatibile cu existenta apei in stare lichida.

In jurul stelei Gliese 667C, care are o masa de trei ori mai mica decat cea a Soarelui, astronomii au facut aceasta descoperire, cu ajutorul instrumentului HARPS, care echipeaza telescopul cu un diametru de 3,6 metri pe care ESO il detine in Chile, se afirma intr-un comunicat al acestei organizatii.

Sistemul de trei stele din care face parte Gliese 667C a fost studiat cu mare atentie de oamenii de stiinta. El se afla in vecinatatea imediata a Sistemului nostru solar (22 ani-lumina) si este uimitor de asemanator cu acesta. Din acest motiv, acel sistem solar este un candidat preferat de cercetatorii care cauta sa gaseasca exoplanete potential locuibile, scrie MEDIAFAX.

"Stim, in urma unor studii anterioare, ca steaua Gliese 667C este inconjurata de trei planete, si am dorit sa verificam eventuala existenta a altor planete", a explicat Mikko Tuomi de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie. "Adaugand observatii noi si revizuind datele existente, am fost in masura sa confirmam existenta acestor trei corpuri ceresti si sa descoperim altele noi", a adaugat el.

In total, astronomii au identificat cel putin cinci planete, iar existenta altor doua va trebui sa fie confirmata. Sistemul ar include astfel trei "super-Terra", niste planete mai mari decat planeta noastra, dar mai mici decat uriasele Uranus si Neptun. Ele sunt "probabil telurice".

In plus, cele trei planete se afla in zona locuibila a stelei, o banda destul de ingusta din jurul stelei in care apa poate sa existe in stare lichida, putand, in conditii propice, sa gazduiasca eventuale forme de viata.

"Este pentru prima data cand trei planete de acest tip au fost reperate in aceeasi zona a unui acelasi sistem", a subliniat ESO.

Rezultatul este considerat incurajator - "acum stim ca este suficient sa observam o singura stea pentru a descoperi mai multe planete, decat sa observam zece stele in cautarea unei singure planete potential locuibile", a declarat Rory Barnes, de la Universitatea Washington din Statele Unite, coautor al studiului.

Citeste si:
Descoperire colosală! Astronomii au observat posibile semne de...
Descoperire colosală!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.