Cercetatorii britanici de la John Innes Centre (JIC) au descoperit faptul ca plantele isi ajusteaza rata de consum a amidonului, pentru a preveni "infometarea" din timpul noptii, cand nu pot sa se hraneasca si sa primeasca energie solara.

Ele pot chiar sa compenseze si sa anticipeze o sosire timpurie, neasteptata, a serii.

"Acesta este primul exemplu concret, pentru un proces biologic fundamental, al unui astfel de calcul aritmetic sofisticat", a declarat Martin Howard, specialist la JIC in domeniul modelarii matematice.

Pe timpul noptii, mecanismele din interiorul frunzelor masoara marimea depozitelor de amidon si estimeaza durata de timp ramasa pana la aparitia zorilor. Informatia despre timp provine de la un ceas intern, similar ceasului intern al organismului uman.

"Capacitatea de a efectua calcule aritmetice este vitala pentru cresterea plantelor si a productivitatii", a declarat Alison Smith, specialista in biologie metabolica, scrie mediafax.

"Intelegand cum continua plantele sa creasca in intuneric, vom putea sa descoperim noi metode pentru a creste productivitatea culturilor", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.