Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), care studiau comportamentul focului in conditii de microgravitatie, au reusit sa creeze flacari reci, alimentate de o reactie de combustie diferita de cea de pe Terra, informeaza MEDIAFAX.

Cu c Pe Terra, gazele calde produse de reactie sunt mai usoare decat aerul rece din jur. Aerul rece este, de altfel, atras catre baza flacarii si permite intretinerea combustiei care topeste ceara lumanarii, generand o flacara de forma unei lacrimi.

In microgravitatie, in schimb, nu exista diferente intre gazele calde si aerul rece. De aceea, flacara produsa de aceasta reactie ia forma unei sfere. Doar la suprafata acestui glob se produce reactia de combustie. Recent, Forman A. William, cercetator in domeniul fizicii la Universitatea California din San Diego, a descoperit cu colegii sai un fenomen straniu.

In timpul experimentelor lor, oamenii de stiinta au incercat sa stinga picaturi de heptan care ardeau in interiorul MDCA. Totusi, chiar si atunci cand erau stinse, unele dintre ele isi continuau combustia.

"Pareau ca ard fara flacara. La inceput, nu ne-a venit sa credem. "Erau flacari reci. Spre deosebire de altele (...) care ard intre 1.200 si 1.700 grade, aceste flacari ard la o temperatura relativ joasa, intre 220 si 520 grade", a declarat Forman A William.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.