Agentia Spatiala Europeana si Roscosmos se duc pe urma apei de pe Marte. Romanii sunt si ei parteneri la acest proiect. Romanii sunt si ei parteneri la acest proiect, scrie adevarul.ro.

Agentia Spatiala Europeana a semnat contractul final cu firma Thales Alenia Space Italy, pentru a produce si a colabora in cadrul unui proiect comun pentru a vedea daca pe planeta Marte exista sau au existat semne de viata.

Anuntul a fost facut in cadrul Paris Airshow, eveniment organizat saptamana aceasta. Programul ExoMars este o colaborare intre Agentia europeana si Roscosmos, agentia spatiala din Rusia. Misiunea doreste sa foloseasca doua rachete Proton pentru a trimite spre planeta Marte o proba care va orbita in jurul planetei, dar si un laboratorul care va ajunge pe suprafata planetei. Totul urmeaza sa se petreaca pana in 2016, iar roverul martian va ajunge in 2018.

Potrivit reprezentantilor Thales Alenia, roverul care va fi construit va fi capabil sa gaseasca dovezile prezentei apei fara a mai fi o indoiala. Europenii si rusii concureaza in aceasta cursa a descoperirii vietii pe Marte cu NASA, care vrea sa trimita un al doilea rover din familia Curiosity in 2020.

Romanii de la ARCA si ESA au semnat un contract de 1,1 milioane de dolari, din bugetul general de un miliard de euro, iar agentia va primi acesti bani pentru a testa parasutele care vor echipa nava de explorare ExoMars. Testele sunt importante, deoarece pe datele acestora se va baza modulul pentru aterizarea de pe Marte in 2016, cand va fi efectuat primul zbor.

ARCA este o organizatie non-profit infiintata in 1999 al carei obiectiv este explorarea si colonizarea spatiului cosmic si care desfasoara Programul Spatial al Romaniei (2012-2025).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.