NASA a lansat, marti, un apel de mobilizare generala a comunitatii stiintifice, a industriei spatiale si a astronomilor amatori, cerandu-le sa contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezinta o amenintare potentiala pentru Terra si sa dezvolte metode de protejare a planetei noastre.

Aceasta initiativa este inclusa in programul "Grand Challenge" ("Marea Provocare") lansat de Casa Alba, o serie de obiective de importanta nationala si internationala care necesita inovare si descoperiri stiintifice si tehnologice, informeaza AFP.

Programul "Grand Challenge" are la baza colaborari multidisciplinare si o varietate de parteneriate intre NASA si alte agentii guvernamentale americane si internationale, industrii, universitati si astronomi amatori.

El vine in completarea misiunii recent anuntate de NASA care vizeaza lansarea unui vehicul spatial fara echipaj uman care va capta un asteroid si il va "remorca" pentru a-l plasa pe orbita din jurul Lunii pentru a putea fi studiat apoi de astronauti.

"NASA lucreaza deja pentru a gasi asteroizii care ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastra si, desi am gasit deja 95% din totalul asteroizilor mari (...), trebuie sa ii detectam pe toti", a declarat Lori Garver, administrator-adjunct al agentiei spatiale americane.

"«Grand Challenge» se concentreaza pe detectarea (...) asteroizilor si pe ceea ce va trebui sa facem in cazul unei amenintari potentiale. In acest cadru vom profita de angajarea publicului si de capacitatea sa de inovare si le cerem cetatenilor si oamenilor de stiinta sa ne ajute sa rezolvam aceasta problema planetara", a adaugat ea, potrivit MEDIAFAX.

Reziduuri ale procesului de formare a Sistemului Solar, numerosi asteroizi, de diverse marimi, circula in spatiu in apropiere de Terra.

NASA a descoperit deja 95% din numarul total al asteroizilor mari, care au diametre de peste 1 kilometru. Un astfel de asteroid ar fi provocat disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani, dupa ce s-a prabusit pe Terra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.