Proiectul european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), dedicat celui mai mare laser din lume, va demara prin construirea unui complex la care lucrarile sunt programate sa se incheie in 2014.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca realizarea ansamblului de cladiri este, practic, prima dintre cele trei componente ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicul gama.

"Ce este important pentru acest ansamblu de cladiri este ca principala cladire va fi unica, in sensul in care va fi decuplata de sol, pentru ca nu este admisa niciun fel de vibratie. Este pusa toata pe un set de amortizoare. Deci este decuplata de sol, totul sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru ca la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor functiona in interior - n.r.) s-ar produce un dezastru daca s-ar simti si tocurile unei femei. Ca vibratie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care sa fie o masa critica foarte mare, iar aceasta masa va sta suspendata de sol prin acest amortizor seismic", a explicat Costoiu, potrivit mediafax.

Cladirea va avea doua corpuri solidare - unul pentru lasere si unul pentru fasiculul gama, suprafata primului fiind de 4.406 metri patrati, iar a celui de-al doilea, de 6.604 metri patrati. In aceasi cladire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafata de 2.396 de metri patrati.

La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane, iar la cel al fasiculului gama, 12 niveluri sub pamant, in prezent realizandu-se escavarile necesare pe terenul ce va fi ocupat de cladire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.