Un nou tip de stele din clasa "variabile" sau "pulsante", care au o luminozitate schimbatoare, a fost descoperit de astronomii elvetieni.

Descoperirea, publicata miercuri in revista Astronomy and Astrophysics, a fost realizata pe baza unor masuratori regulate efectuate pe un numar de peste 3.000 de stele situate in roiul stelar NGC 3766, pe o durata de sapte ani. Descoperirea a fost realizata de o echipa de astronomi din Geneva, cu telescopul elvetian Euler de la Observatorul La Silla (Chile), care apartine Observatorului European Austral (ESO).

In acel roi stelar, astronomul Nami Mowlavi si colegii sai au descoperit, in premiera, un grup de 36 de stele care prezinta "infime variatii in luminozitatea lor, de ordinul a 0,1% din stralucirea normala a acestor stele", se afirma intr-un comunicat emis de ESO. Periodicitatea acestor variatii este cuprinsa in intervalul 2-20 de ore, scrie MEDIAFAX.

Aceste stele, care fac parte dintr-un nou tip, ramas deocamdata fara o denumire, "sunt putin mai calde si mai stralucitoare decat Soarele", precizeaza ESO.

"Existenta acestei noi clase de stele variabile reprezinta o provocare pentru astrofizicieni", a declarat Sophie Saesen, membra a echipei de cercetatori elvetieni. "Modelele teoretice actuale prevad ca lumina lor nu ar trebui sa varieze periodic, iar noi facem eforturi pentru a intelege mai bine comportamentul acestui nou tip de stele".

Originea variatiei lor ramane deocamdata necunoscuta, insa astronomii au remarcat faptul ca unele dintre acele stele par sa aiba o rotatie rapida. Ele se invart cu viteze care ajung pana la jumatate din "viteza lor critica", un prag dincolo de care stelele devin "instabile" si isi ejecteaza materia in spatiu.

"In aceste conditii, rotatia rapida va avea un impact important asupra proprietatilor lor interne, dar nu putem inca sa alcatuim un model al variatiilor lor de luminozitate", a explicat Nami Mowlavi.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.