Scheletul unei primate care a trait in urma cu 55 de milioane de ani - cel mai vechi stramos cunoscut al oamenilor - a fost descoperit in China.

Potrivit oamenilor de stiinta, acea vietuitoare avea o inaltime de doar cativa centimetri, cantarea abia 30 de grame, avea o coada lunga si degete osoase.

Paleontologii, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Nature, considera ca aceste fosile ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa completeze arborele genealogic al evolutiei primatelor, o categorie de vietuitoare din care face parte si omul.

"Acest schelet ne va spune o mare parte din istoria originii primatelor si a stramosilor nostri indepartati", a declarat intr-o teleconferinta cercetatorul Xijun Ni de la Academia de Stiinte din Beijing, coordonatorul studiului.

Descoperirea dateaza din urma cu zece ani, atunci cand Xijun Ni organiza sapaturi arheologice in provincia chineza Hubei. Atunci i-a fost aratata o fosila descoperita de un taran intr-o cariera din apropiere de Jingzhou, nu foarte departe de fluviul Yangtze.

Fosila era prinsa intr-o roca sparta in doua bucati, relevand scheletul si forma sa imprimata in carcasa sa minerala. A fost nevoie de multi ani de munca asidua si de folosirea unor scanere 3D pentru a realiza o imagine completa si detaliata a animalului, scrie MEDIAFAX.

Scheletul apartine unei primate atat de ciudata si de mica, mai mica si decat "lemurul doamnei Berthe" (Microcebus berthae), un lemur pigmeu din Madagascar care, cu cei 9 centimetri ai sai, este cea mai mica primata vie din lume.

Scheletul arata ca animalul era deosebit de bine adaptat la viata arboricola. Cu membre lungi, coada lunga si degete fine, "el trebuie sa fi fost un excelent saritor arboricol, activ in timpul zilei si care se hranea esential cu insecte", afirma Xijun Ni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.