Doi compusi din scortisoara care dau acestui condiment un gust dulce caracteristic ar putea oferi creierului o anumita protectie impotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent in Journal of Alzheimer's Disease.

Cercetatorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit ca doi compusi din scortisoara, aldehida cinamica si epicatechin, pot sa opreasca procesul de formare a placilor de proteina tau - care declanseaza aceasta maladie neurodegenerativa - la nivelul creierului, scrie mediafax.

Proteinele tau formeaza acumulari si depozite odata cu inaintarea in varsta, iar pacientii cu Alzheimer prezinta mai multe astfel de depozite in comparatie cu persoanele sanatoase. Oamenii de stiinta au descoperit, in teste de laborator, ca aldehida cinamica previne aceste acumulari de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.

"Luati ca exemplu arsurile solare, o forma a stresului oxidativ", a declarat coordonatorul studiului Roshni Graves. "Daca porti o palarie, poti sa iti protejezi fata si capul de oxidare. Intr-un anumit sens, aldehida cinamica este un fel de sapca", a mai spus Roshni Graves.

Totusi, savantii americani considera ca mai au "mult drum de parcurs inainte de a sti cu certitudine ca aceasta metoda va functiona si pe oameni". De aceea, oamenii nu ar trebui sa incerce sa consume cantitati mari de scortisoara, dincolo de cantitatile obisnuite din alimente, incercand sa evite maladia Alzheimer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.