Cercetatorii rusi au anuntat, miercuri, ca au descoperit sange lichid in cadavrul unui mamut lanos extras din solul inghetat al unei insule din Oceanul Arctic si considera ca aceasta descoperire mareste sansele pentru clonarea acestui animal preistoric.

O expeditie organizata la inceputul acestei luni de Societatea geografica rusa si specialisti de la Universitatea federala din nord-est (Iakutk, Siberia orientala) a permis examinarea cadavrului bine conservat al unei femele de mamut lanos, descoperit in august 2012 in permafrostul de pe Insula Mali Liakhovski din Oceanul Arctic.

Semen Grigoriev, seful expeditiei, a declarat ca animalul a murit la varsta de 60 de ani intr-un interval cuprins in urma cu circa 10.000 - 15.000 de ani si considera ca descoperirea este una exceptionala.

"In Rusia descoperim mamuti practic in fiecare an. Insa aceasta expeditie a permis descoperirea pentru prima data a unei femele intr-o stare foarte buna de conservare", a declarat el. Analizarea cadavrului congelat a permis realizarea unei descoperiri exceptionale: cadavrul continea inca tesuturi musculare bine conservate, dar si sange lichid, scrie MEDIAFAX.

"Atunci cand am strapus gheata de sub vintrele animalului, a inceput sa curga sange, foarte inchis la culoare. Este cel mai uimitor caz pe care l-am vazut in viata mea", a adaugat cercetatorul rus.

"Cum a putut sangele sa ramana lichid? Cadavrul nu are mai putin de 10.000 de ani! Iar tesuturile musculare erau rosii, de culoarea carnii proaspete", a adaugat el.

Oamenii de stiinta rusi atribuie aceasta descoperire conditiilor exceptionale in care carcasa femelei de mamut a fost conservata timp de milenii.

"A cazut intr-o groapa cu apa sau intr-o mlastina, probabil pana la jumatatea umarului. Partea din spate a corpului a inghetat in apa", a spus savantul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.