Sulul pe care este scrisa cea mai veche Tora din lume, datand dupa toate probabilitatile din secolul al XII-lea, a fost gasit in arhivele Universitatii din Bologna, a anuntat miercuri profesorul care a facut aceasta descoperire.

Sulul, confectionat din piele de oaie, lung de 36 de metri si inalt de 64 de centimetri, era clasat in arhivele universitatii italiene ca un document din secolul al XVII-lea si cu un nume foarte simplu: "sulul numarul 2".

Insa profesorul de iudaism Mauro Perani a observat ca textul din acel rulou nu era conform cu anumite modificari aduse Torei in secolul al XII-lea.

"M-am gandit imediat ca ruloul era mult mai vechi", a spus profesorul italian, intrucat acesta continea litere si semne care au fost interzise in secolul al XII-lea de filosoful evreu Moise Maimoinide. Sulul face parte dintr-o serie de 30 de manuscrise evreiesti pe care profesorul Perani a inceput sa le catalogheze in februarie, scrie MEDIAFAX.

"Acest tip de document este foarte rar, pentru ca, atunci cand textul din Tora sufera vatamari, documentul isi pierde caracterul sfant si nu mai poate fi utilizat. El este atunci distrus", a explicat expertul italian.

Ruloul se afla intr-o stare excelenta de conservare, spune Perani, potrivit caruia zeci de mii de exemplare ale Torei au fost distruse de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Cel mai vechi rulou al unei Tora cunoscut pana in prezent dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea, chiar daca anumite elemente din Tora, sub forma de carte, nu de rulou, datand din anul 1008, exista la Sankt Petersburg in Rusia.

Datarea cu carbon efectuata in Italia si in Statele Unite a confirmat faptul ca manuscrisul a fost realizat intre sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.