Cercetatorii americani au creat celule susa embrionare umane pornind de la celule epiteliale, recurgand la o tehnica de clonare, o premiera realizata dupa mai multe tentative esuate in ultimii ani pe plan mondial.

Fara a produce clone, cercetatorii au demonstrat pentru prima data, in studiul lor care a fost publicat miercuri, ca este posibil sa se creeze celule susa embrionare care sa fie identice din punct de vedere genetic cu persoana de la care au fost prelevate.

Celulele susa embrionare sunt singurele capabile sa se diferentieze in toate tipurile de celule ale organismului - care sunt in numar de circa 200 - si sa se multiplice fara limite, prezentand astfel un urias potential terapeutic.

Aceste celule sunt deosebit de promitatoare in tratarea maladiei Parkinson, a sclerozei in placi, a patologiilor cardiace si a vatamarilor de la nivelul maduvei spinarii.

Reusita savantilor americani, coordonati de Shoukhrat Mitalipov, de la Universitatea din Oregon, a fost obtinuta dupa un succes medical precedent, care a constat in transformarea celulelor epiteliale de maimuta in celule susa embrionare, in anul 2007.

Cercetatorii americani au recurs la o tehnica de clonare, care consta in folosirea nucleului celulelor epiteliale, ce contineau in acest caz ADN-ul unui bebelus de opt luni, care a fost transferat in ovule umane provenind de la donatori. Ovulele au produs embrioni din care au fost extrase celule susa embrionare.

"Celulele susa obtinute prin aceasta tehnica si-au demonstrat capacitatea de a se diferentia, ca si celulele susa embrionare obisnuite, in diverse tipuri de celule: nervoase, hepatice si cardiace", a declarat profesorul Mitalipov in acest studiu, publicat in versiunea online a revistei americane Cell, scrie MEDIAFAX.

"In plus, intrucat aceste celule susa reprogramate pot fi obtinute din material genetic extras din nucleul celulelor unui bolnav, nu exista problema respingerii de catre organism a celulelor implantate", a subliniat el.

Citeste si:
Sofia Vergara a castigat procesul impotriva fostului logodnic, care...
Sofia Vergara a castigat...

Considerand "ca ramane inca un drum lung de strabatut inainte de a dezvolta tratamente sigure si eficace", medicul Mitalipov este de parere ca "aceasta reusita reprezinta un pas important in crearea de celule susa embrionare care vor putea fi folosite in medicina regenerativa.

Un alt avantaj al acestei abordari este acela ca aceasta tehnica nu foloseste embrioni fertilizati pentru a obtine celule susa, o metoda care ridica numeroase probleme de ordin etic, intrucat embrionul este distrus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.