Oamenii de stiinta au descoperit cu ajutorul telescopului spatial american Kepler doua planete, in afara Sistemului Solar, care prezinta cel mai mare grad de asemanare cu Terra observat pana in prezent si pe care viata ar putea sa existe, potrivit unui studiu publicat joi, relateaza AFP.

Cele doua exoplanete, denumite "Kepler-62f" si "Kepler-62e", fac parte dintr-un sistem solar de cinci planete si sunt mai mari decat Terra doar cu 40%, respectiv cu 60%.

"Pornind de la ceea ce am putut sa observam, adica raza lor si durata orbitei lor in jurul stelei lor, aceste doua exoplanete sunt corpurile ceresti cele mai asemanatoare cu Terra care au fost descoperite vreodata", a explicat Justin Crepp, un astrofizician de la Universitatea Notre-Dame, unul dintre autorii acestui studiu, publicat in revista americana Science, transmite MEDIAFAX.

Kepler-62f este astfel cea mai asemanatoare cu Terra, prin prisma marimii, fiind situata in zona locuibila din jurul unei stele si avand o compozitie cel mai probabil telurica. Ea se invarte in jurul stelei sale (Kepler-62) in 267 de zile.

Kepler-62-e, care orbiteaza in jurul aceleiasi stele in 122 de zile, se afla la limita distantei locuibile - unde temperatura nu este nici prea mare nici prea scazuta pentru a permite apei sa existe in stare lichida -, au precizat astrofizicienii.

Steaua Kepler-62, aflata la o distanta de 1.200 de ani-lumina de Terra (1 an-lumina echivaleaza cu 9.460 miliarde de kilometri), este o stea pitica, avand o masa ce reprezinta doua treimi din masa Soarelui nostru. Ea detine totodata doar 20% din luminozitatea Soarelui.

Aceste doua exoplanete sunt cele mai indepartate de steaua lor dintre cele cinci exoplanete ale acelui sistem solar si primesc o radiatie similara celor primite de planetele Venus si de Marte de la Soarele nostru.

Marimea lor i-a facut pe specialisti sa afirme ca aceste doua exoplanete sunt telurice, la fel ca Terra, sau formate din gheata (apa).

Citeste si:
9 curiozități despre planeta noastră pe care nu le-ai învățat în...
9 curiozități despre planeta...

Potrivit unor studii anterioare, planetele cu o raza mai mica de 1,6 ori decat cea a Terrei au o densitate compatibila cu compozitia telurica.

Astrofizicienii au descoperit o alta exoplaneta (Kepler-69c) pe orbita, in zona locuibila, din jurul unei stele similare Soarelui nostru, denumita Kepler-69, dar aceasta este cu 70% mai mare decat Terra, si, deci, natura structurii ei ramane incerta.

Cautarile pentru gasirea unei planete-surori a Terrei, pe orbita unei stele asemanatoare Soarelui nostru, se restrang tot mai mult, afirma oamenii de stiinta, care nu pot insa sa afirme cu certitudine daca viata poate sa existe pe acele doua planete telurice identificate de telescopul Kepler.

"Descoperirea acestor planete telurice intr-o zona locuibila ne apropie de momentul in care vom gasi o planeta ca a noastra", a declarat, joi, John Grunsfeld, un coordonator de misiuni spatiale de la NASA.

Citeste si:
Planetariul Constanța se redeschide. Care vor fi tarifele show-ului...
Planetariul Constanța se...

"Este doar o chestiune de timp inainte de a afla daca galaxia noastra are o multitudine de planete ca Terra sau daca suntem o raritate", a adaugat el.

La sfarsitul anului 2011, NASA a confirmat descoperirea primei exoplanete aflata in zona locuibila dintr-un sistem stelar, ce a fost denumita Kepler 22b, aflata pe orbita unei stele (Kepler 22), aflata la o distanta de 600 ani-lumina.

Insa, tinand cont de dimensiunea ei mare - are o raza de 2,4 ori mai mare decat Terra - natura compozitiei ei interne ramane incerta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.