Berea contribuie la eliberarea in creier a unei substante chimice - dopamina, supranumita substanta fericirii - care ii determina pe oameni sa isi doreasca sa consume si mai mult din aceasta bautura, afirma cercetatorii de la Universitatea Indiana din SUA.

Gustul de bere - chiar varietatile fara alcool - poate sa stimuleze productia de dopamina din creier, afirma savantii americani.

Persoanele in ale caror familii au existat cazuri de alcoolism prezinta concentratii mai mari de dopamina - un neurotransmitator asociat cu centrii cerebrali ai recompensei si ai placerii.

Medicul Karen Kareken, de la Indiana Alcohol Research Center, implicata in acest studiu, a spus: "Credem ca acesta este primul experiment pe oameni care a aratat ca un singur pahar cu bere, fara niciun efect de intoxicatie cauzat de alcool, poate sa stimuleze activitatea dopaminei in centrii cerebrali ai recompensei", scrie MEDIAFAX.

Studiul a fost realizat prin scanarea creierelor a 49 barbati, dupa ce acestia au baut bere si dupa ce bausera Gatorade, o bautura pentru sportivi. Rezultatele au evidentiat o activitate cerebrala mult mai intensa creata de dopamina dupa consumul de bere decat dupa consumul de Gatorade.

Participantii la studiu au spus ca tanjeau dupa bere dupa ce au baut mostra de bere folosita in experiment. Ei nu au resimtit aceeasi nevoie dupa ce au consumat mostra de bautura pentru sportivi, desi aceasta avea un gust mai bun.

Fiecare participant a primit doar 15 mililitri din berea sa preferata, pentru ca efectele alcoolului sa nu se faca simtite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.