Oamenii de stiinta au descoperit opt gene ale caror "semnaturi" pot prezice durata perioadei de supravietuire a pacientilor dupa chimioterapie, inainte de reaparitia cancerului.

Potrivit oamenilor de stiinta, pacientii ale caror gene ii plaseaza in grupul persoanelor cu risc scazut beneficiaza de o perioada mai lunga de supravietuire, fara cancer, decat pacientii din grupul cu risc mare.

Mai intai, cercetatorii de la Academia Sinica si de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au identificat genele implicate in invazia celulara, o proprietate a multor celule canceroase, folosind panelul de 60 de linii celulare canceroase umane NCI-60 detinut de National Cancer Institute din Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Comparand tiparul de activare a fiecareia dintre aceste gene, in diferite linii celulare, cu felul in care aceste linii au reactionat la 99 de medicamente anticancer, oamenii de stiinta au reusit sa micsoreze lista de gene pana au ajuns la acelea care ar putea sa influenteze rezultatul chimioterapiei.

Profesorul Ker-Chau Li, de la Academia Sinica si UCLA, coordonatorul studiului, a declarat: "Studiul nostru a descoperit opt gene care sunt implicate in invazia celulara, iar activarea relativa a acestor gene este corelata cu rezultatul chimioterapiei, inclusiv cu receptorul pentru factorul de crestere EGF".

Potrivit aceluiasi medic, cinci medicamente - paclitaxel, docetaxel, erlotinib, everolimus si dasatinib - au efectele cele mai pronuntate.

Atunci cand savantii au comparat datele despre felul in care s-au manifestat cele opt gene asupra liniilor celulare canceroase, au descoperit ca a existat o diferenta evidenta intre celulele care au reactionat la chimioterapie si cele care nu au reactionat.

Astfel, pacientii cu cancer pulmonar si mamar din grupa cu cel mai mic risc au beneficiat de o perioada de supravietuire mai lunga, fara cancer, decat pacientii din grupul cu risc mare de reaparitie a bolii.

Citeste si:
Cătălin Zmărăndescu, ultimele pregătiri pentru „Survivor România”!...
Cătălin Zmărăndescu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.