Fumatul, ale carui consecinte negative asupra inimii si plamanilor sunt cunoscute de multa vreme, prezinta si dezavantajul de a intarzia reconstructia tesuturilor osoase si de a creste riscul de aparitie a complicatiilor.

Procesul de vindecare a unei tibii fracturate dureaza in medie cu sase saptamani mai mult la persoanele fumatoare decat la persoanele nefumatoare, au dezvaluit medicii americani, la congresul anual organizat de Academia americana de chirurgie ortopedica, la sfarsitul lunii martie.

Oamenii de stiinta au analizat 20 de studii realizate pe 6.480 de pacienti, dintre care 1.457 erau fumatori. Cu totii au fost tratati de diverse fracturi (tibie, femur, sold, glezna, humerus), cu ajutorul unor tehnici diferite (fixator extern, fixator intern de tip surub, placa sau cui) care puteau fi combinate, scrie mediafax.

Vindecarea totala a unei fracturi la un nefumator dureaza in medie 24,1 saptamani, iar la fumatori dureaza cu sase saptamani mai mult. In cazurile speciale de fractura de tibie, diferenta este si mai mare: 25,1 saptamani la nefumatori si cu sapte saptamani mai mult la fumatori.

Fumatul jeneaza repararea organismului prin doua mecanisme, reaminteste SOFCOT. "Fumatul antreneaza o absorbtie de monoxid de carbon, care impiedica o oxigenare suficienta a tesuturilor. Nicotina diminueaza sinteza de colagen. Acesti doi agenti, extrem de nocivi pentru sanatate, sunt principalii factori care genereaza o cicatrizare mai dificila si, mai ales, favorizeaza infectarea plagilor chirurgicale si dauneaza consolidarii osoase".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.