Semnatura neurologica a durerii a fost observata de oamenii de stiinta prin analizarea unor imagini ale creierului cu ajutorul unui dispozitiv de scanare, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite.

Aceasta descoperire ar putea deschide calea catre punerea la punct a unor teste clinice care sa masoare si sa prezica durerea.

"In prezent, nu exista nicio tehnica clinica care sa permita masurarea durerii si a altor emotii - in afara de aceea ce consta in a-l intreba pe pacient ceea ce resimte", afirma Tor Wager, profesor de psihologie si neurologie la Universitatea din Colorado, coordonatorul acestui studiu, publicat in revista New England Journal of Medicine.

Cercetatorii americani au analizat cu ajutorul unui computer imaginile creierelor a 114 persoane, realizate cu un dispozitiv de scanare atunci cand voluntarii erau expusi in fata unor intensitati diferite dureroase, cauzate de aplicarea unor stimuli termici pe piele.

Cu ajutorul unui program computerizat, oamenii de stiinta au putut sa identifice astfel semnatura neurologica a durerii.

"Am descoperit reactii similare in multe zone ale creierului care corespund intensitatii durerii resimtite de acele persoane care raspuns la caldura aplicata", explica Tor Wager, potrivit MEDIAFAX.

Si, contrar asteptarilor, aceste semnaturi cerebrale ale durerii nu erau specifice fiecaruia dintre participantii la acest studiu, ci erau similare intre ele.

Astfel, cercetatorii au putut sa prezica cu un grad de acuratete de 90% pana la 100% nivelul durerii pe care o persoana o resimte, atunci cand aceasta era confruntata cu intensitati diferite ale unor stimuli termici aplicati pe piele.

Potrivit unor studii precedente, durerea phisica poate semana foarte mult cu durerea fizica. Autorii acestui studiu nu au constatat insa o semnatura neurologica a durerii la persoanele parasite de partenerii lor de viata, atunci cand priveau fotografii ale acestora.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.