Amiodarona, un medicament folosit frecvent contra aritmiei cardiace, creste riscul de cancer, mai ales la barbati si la pacientii care primesc doze mari din acest tratament, potrivit unui studiu publicat in revista americana Cancer.

Tinand cont de faptul ca acest medicament se dizolva in grasimile din organism si se descompune foarte lent, cantitati mari de substanta activa se pot acumula in tesuturi, dupa o utilizare indelungata, au explicat cercetatorii de la Taipei Veterans General Hospital din Taiwan.

Studii precedente de mica amploare au aratat deja faptul ca amiodarona poate sa creasca riscul de anumite cancere, insa niciun studiu de mare intindere nu analizase pana acum aceasta chestiune, scrie MEDIAFAX.

Autorii studiului au examinat 6.418 pacienti care luau amiodarona, pe care i-au monitorizat, in medie, aproximativ doi ani si jumatate.

In total, 280 de pacienti au dezvoltat un cancer. Pacientii care luau doze zilnice mari de amiodarona au prezentat un risc de cancer mai mare cu 46% in comparatie cu ceilalti pacienti.

Dupa ce au luat in calcul si alti factori, precum varsta, sexul si alte boli, cercetatorii au descoperit ca pacientii care primeau doze mari de Amiodarona au prezentat un risc de cancer de doua ori mai mare decat cei care primeau acelasi medicament in doze mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.