O secretie mai scazuta de melatonina, un hormon care declanseaza somnul, este asociata cu un risc crescut de diabet adult (de tipul 2), afirma autorii unui studiu publicat marti in Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Este pentru prima data cand se constata o asociere intre secretia nocturna de melatonina si riscul de diabet de tipul 2", a subliniat medicul Ciaran McMullan, cercetator la Brigham and Women's Hospital din Boston, unul dintre autorii studiului.

El spera ca studiul sau va conduce la realizarea altor cercetari care vor examina efectele pe care le are secretia de melatonina asupra organismului si rolul acestui hormon asupra metabolismului glucozei si a riscului de diabet.

Concentratiile de melatonina, produsa de creier mai ales in timpul somnului, se afla la cel mai mare nivel in timpul noptii, fapt care permite reglarea ritmului circadian.

Pentru acest studiu, cercetatorii au identificat 370 de femei, de aceeasi rasa si de aceeasi varsta, care au dezvoltat un diabet de tipul 2, si alte 370 de femei dintr-un grup-tinta care nu prezentau niciun simptom al acestei boli. Medicii americani au constatat ca voluntarele diabetice prezentau concentratii de melatonina mai mici in timpul noptii decat cele din grupul-tinta, scrie MEDIAFAX.

Potrivit autorilor acestui studiu, concentratiile scazute de melatonina din timpul noptii dubleaza riscul de aparitie a diabetului.

Aceasta legatura a fost confirmata si dupa luarea in calcul a celorlalti factori care favorizeaza diabetul, precum obezitatea, antecedentele medicale din familie si stilul de viata - regimul alimentar, practicarea exercitiilor fizice, fumatul si durata somnului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.