Barack Obama a dezvaluit marti un ambitios proiect de cercetare vizand descifrarea misterelor creierului uman, un proiect ce ar urma sa deschida calea catre tratamente pentru boli incurabile, ca maladia Alzheimer.

Aceasta initiativa, cu un buget de pornire in valoare de 100 de milioane de dolari propus in exercitiul pe 2014 al presedintelui, ar urma sa ajute cercetatorii sa descopere tratamente pentru vindecarea, eventual prevenirea, unor patologii ale creierului, ca maladiile Alzheimer sau Parkinson, sau ingrijirea unor traumatisme cerebrale si tulburari de natura psihiatrica.

"Initiativa cu privire la (cercetarea) creierului va oferi cercetatorilor instrumentele de care au nevoie pentru a obtine o imagine a creierului in actiune si va permite sa se inteleaga mai bine cum gandim, invatam si memoram", a declarat presedintele, subliniind ca creierul uman "este in continuare un enorm mister ce ramane sa fie patruns".

El a insistat asupra importantei pentru cresterea economica si competitivitatea tarii a investirii in cercetarea fundamentala, inclusiv in actualul context de restrictii bugetare.

"Fiecare dolar cheltuit in proiectul de descifrare a genomului uman ne-a adus inapoi 140 de dolari", a subliniat presedintele, referindu-se la acest efort reusit, in valoare de 3,8 miliarde de dolari pe o perioada de zece ani, lansat in 1990, scrie MEDIAFAX.

Acest nou proiect, intitulat "BRAIN" (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) ar urma sa accelereze dezvoltarea si aplicarea unor noi tehnologii ce vor permite producerea de imagini dinamice ale interactiunilor dintre celulele creierului si retelele neuronale la viteza gandului.

Aceste tehnologii vor deschide noi cai pentru explorarea modului in care creierul memoreaza, proceseaza, stocheaza si gaseste vaste cantitati de informatii, oferind o noua clarificare asupra legturilor complexe dintre functiile cerebrale si comportament.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.