Astrofizicienii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) au descoperit o "super-Jupiter" in timp ce aceasta planeta de mari dimensiuni era inghitita de o gaura neagra, intr-o galaxie aflata la 47 milioane ani-lumina de galaxia noastra.

Descoperirea a fost realizata gratie satelitului european INTEGRAL, care este folosit insa si de NASA si de Agentia spatiala rusa. Plasat pe orbita in 2002, acest satelit astronomic de patru tone studiaza razele gamma.

Pe parcursul cercetarii, savantii elvetieni de la Centrul de date din Geneva pentru misiunea INTEGRAL au remarcat un semnal luminos care provenea dintr-o gaura neagra cu o masa de 300.000 de ori mai mare decat cea a Soarelui, localizata in centrul galaxiei NGC 4845, aflata in stare latenta de peste 30 de ani, au anuntat specialistii de la UNIGE intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta descoperire este total neasteptata, intrucat provine dintr-o galaxie care este linistita de cel putin 30 de ani", a dezvaluit Marek Nikojuk, de la Universitatea Bialystok din Polonia, principalul autor al articolului ce descrie acest studiu, publicat in revista Astronomy and Astrophysics.

Acea gaura neagra a fost descoperita in momentul in care inghitea o planeta cu o masa de 15 ori mai mare decat cea a planetei Jupiter. Potrivit astrofizicienilor, gaura neagra a avut nevoie de trei luni pentru a deturna aceasta "super-Jupiter" de pe orbita ei si sa inghita 10% din masa ei totala, in timp ce restul planetei a ramas pe orbita.

Astronomii estimeaza ca numarul planetelor-ratacitoare din acea galaxie este aproape la fel de mare ca numarul stelelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.