Placerea de a practica exercitii fizice poate fi determinata genetic, spun cercetatorii americani de la Universitatea de Stat din Iowa, al caror studiu ar putea explica motivele pentru care unele persoane se simt euforice dupa ce fac sport.

Potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk, reactiile organismului in ceea ce priveste practicarea exercitiilor fizice ar putea fi determinate in proportie de 50% de activitatea genetica.

Astfel, spun autorii acestui studiu, unele persoane sunt "masochiste in mod benign" si resimt placere cand simt durere dupa practicarea exercitiilor fizice, in timp ce altele au un nivel de tolerare a durerii foarte scazut si ar putea sa se simta groaznic din cauza oricarui efort fizic, inclusiv prepararea unei mese, scrie MEDIAFAX.

Efectele asupra organismului in urma practicarii exercitiilor fizice - transpiratie, inflamatii, durere - pot declansa raspunsuri variate in creierul unei persoane, iar aceste reactii pot fi genetice, spune psihologul Panteleimon Ekkekakis, unul dintre autorii acestui studiu.

La acest studiu au participat persoane carora le-a fost evaluata starea psihica dupa practicarea exercitiilor fizice. Voluntarii au fost rugati sa faca exercitii fizice pana cand au ajuns la epuizare, concretizata in dificultati respiratorii mari. Unii dintre participanti s-au simtit din ce in ce mai euforici pe masura ce practicau exercitiile fizice, in timp ce altii s-au simtit din ce in ce mai rau psihic si au abandonat foarte repede experimentul.

Cercetatorii au descoperit ca toleranta la factorii care produc durere in cazul exercitiilor fizice poate fi determinata genetic in proportie de 50%. Ei mai spun ca unele persoane nu sunt lenese, ci pur si simplu au un nivel mai scazut de toleranta la durere.

Oamenii se pot ajuta insa, de exemplu, de muzica pentru a-si depasi limitele fizice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.