Noua grupa de sange catalogata de cercetatorii americani este extrem de rara, insa existenta sa nu mai poate fi pusa la indoiala.

Noua grupa de sange se afla la baza unui mister medical vechi de peste 60 de ani. In 1952, o femeie in varsta de 66 de ani din New York, bolnava de cancer de colon, a primit o transfuzie de sange, iar corpul ei a respins sangele, provocandu-i o reactie aproape letala. Medicii au numit grupa de sange dupa pacienta- "Vel".

„Baza moleculara a sangelui de tip Vel-negativ a ramas nedescoperita pentru mai bine de 60 de ani, in ciuda eforturilor intense depuse la nivel mondial”, a explicat cercetatorul Bryan Balliff, biochimist si specialist in spectrometrie la Universitatea Vermont.

Sangele Vel-negativ se gaseste extrem de rar dar datorita efoturilor depuse de cercetatori, mii de oameni vor putea fi salvati de la deces de pe urma transfuziilor de sange incorecte, scrie livescience.com.

"Chiar daca esti unul dintre indivizii care poseda aceasta grupa de sange, 1 din 2.500, acum putem sa identificam mai rapid genul de sange de care ai nevoie pentru transfuzii", a adaugat Baliff.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.