Un test de saliva capabil sa prezica riscul de cancer mamar si de prostata, care va costa doar 5 lire sterline (5,9 euro), va fi lansat pe piata britanica in urmatorii cinci ani.

Acest test de saliva, care va putea fi realizat insa si cu ajutorul unor picaturi de sange, este capabil sa identifice persoanele predispuse din punct de vedere genetic sa dezvolte cancer mamar si cancer de prostata.

Cercetatorii britanici spera sa identifice cu ajutorul noului test persoanele care prezinta cele mai mari riscuri medicale, pentru a putea sa le monitorizeze si sa trateze astfel tumorile inca din faze incipiente.

Oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire reprezinta "singurul pas major facut inainte" in cercetarile din ultimii ani in domeniul identificarii cauzelor genetice ale cancerului.

Testul a fost realizat de o echipa medicala de la Cancer Research UK, coordonata de medicul Harpal Kumar.

In cel mult cinci ani, noul test de saliva, care va costa doar 5 lire sterline, va fi oferit tuturor medicilor din sistemul national de sanatate britanic, pentru a-i ajuta pe acestia sa identifice femeile cu cel mai mare risc de cancer mamar si barbatii predispusi genetic sa dezvolte cancer de prostata, scrie MEDIAFAX.

Rezultatele studiului clinic ar putea conduce la obtinerea unui nou medicament contra cancerelor dificil de tratat si la obtinerea unui alt test, capabil sa prezica riscul de cancer ovarian. Aceeasi tehnica ar putea fi utilizata pentru analizarea riscului de cancer intestinal si cancer pulmonar.

Pentru fabricarea noului test de saliva, savantii britanici au avut nevoie de patru ani de analize minutioase, realizate de peste 1.000 de cercetatori, pe un esantion de peste 200.000 de persoane.

Prin compararea ADN-ului prelevat de la bolnavii de cancer cu cel prelevat de la persoane sanatoase, cercetatorii au reusit sa dubleze numarul genelor cunoscute pana in prezent care erau asociate cu cancerul mamar, cancerul ovarian si cancerul de prostata, identificand peste 150 de gene.

La inceput, probele recoltate vor fi trimise la un laborator pentru a fi analizate. Intr-un viitor apropiat insa, va fi posibil ca o noua generatie de teste sa ofere rezultate instantaneu, chiar in cabinetul medicilor de familie.

Citeste si:
Tratamentul complet al cancerului de sân
Tratamentul complet al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.