Un fragment dintr-un os de pasare dodo, avand o lungime de circa 10 centimetri, va fi scos la licitatie in luna aprilie, la Londra, la 300 de ani dupa ce aceasta specie, incapabila sa zboare si devenita intre timp un simbol al "demodarii".

Specialistii casei de licitatii Christie's au declarat, miercuri, ca spera sa obtina pe acest fragment de femur de pasare dodo cel putin 15.000 de lire sterline (22.600 dolari).

Cea mai recenta vanzare la licitatie a unor ramasite de pasare dodo dateaza din 1934, la Londra, un eveniment care a generat un interes considerabil din partea oamenilor de stiinta si a colectionarilor.

"De la aparitia sa din «Alice in Tara Minunilor» si pana la expresia «mort ca o pasare dodo», aceasta pasare si-a asigurat locul in mostenirea noastra culturala", a declarat James Hyslop, directorul departamentului Travel, Science and Natural History din cadrul casei Christie's.

Occidentalii au auzit pentru prima data de existenta pasarilor dodo in anul 1598, in urma relatarilor unui marinar olandez, care vazuse aceste pasari pe insula Mauritius din Oceanul Indian, scrie MEDIAFAX.

La mai putin de 100 de ani dupa aceea, pasarile dodo au disparut. Cercetatorii considera ca ele au fost cel mai probabil vanate de marinari si de alte animale de talie mare pe care acestia le-au adus cu ei pe insula.

Niciun schelet complet de pasare dodo nu a rezistat pana in zilele noastre - oamenii de stiinta au adunat fragmente de oase de-a lungul anilor pentru a incerca sa isi dea seama cum aratau in realitate aceste pasari.

Celebra imagine a unei pasari grasute, comice, cu gatul scurt, imortalizata in ilustratiile realizate de John Tenniel pentru cartea "Alice in Tara Minunilor", este considerata in prezent ca fiind eronata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.