Oamenii care petrec mai mult de sase ore stand pe un scaun la un birou isi maresc dramatic riscul de a avea cancer sau diabet, conform unui studiu al Universitatii Kansas.

De asemenea, la acelasi risc ridicat sunt expusi si soferii. Efectul negativ al sedentarismului este atat de profund ca nu tine cont de varsta, venit, educatie sau chiar greutate. Barbatii care stau pe scaun sufera de o rata a bolilor mai mare chiar daca greutatea lor este mai buna decat a acelora care nu stau atat de mult pe scaun.

Cercetatorii au descoperit o legatura directa intre timpul petrecut de oameni stand si posibilitatea unei boli cronice, incluzand cancerul, boli ale inimii si diabetul. Studiul a urmarit 63.048 de barbati cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, inregistrand cat timp stau pe zi si de ce boli au suferit.

Rezultatele indica faptul ca cei care stau pe un scaun mai putin de patru ore au sanse mai mari sa nu sufere de boli cronice.

Profesorul care a condus studiul, Richard Rosenkranz, a explicat rezultatele acestuia. "Am vazut o crestere constanta a riscului de boli cronice la cei care stau mai mult timp. Cei care petrec opt ore pe scaun au fara niciun dubiu cel mai mare risc de boli cronice. Stim cu siguranta ca cei care sunt implicati in activitati fizice au un risc mai redus de a avea anumite boli, dar in acelasi timp, trebuie reduse numarul de ore petrecute pe un scaun intr-o zi. Multe dintre meseriile de birou care necesita o perioada lunga pe scaun pot fi un pericol pentru sanatate din cauza inactivitatii si a nivelului mic de energie", a mentionat el, potrivit mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.