Muzica si pictura sunt adevarate arme de lupta cu batranetea, au sustinut de-a lungul timpului organizatorii de evenimente, carora li s-au alaturat recent oamenii de stiinta.

Astfel, specialistii considera ca prin dans, de exemplu, sunt stimulate functii diferite ale creierului, care induc o stare de bine pacientilor diagnosticati cu dementa.

"O miscare coregrafica studiata nu este singura prin care o persoana isi imbunatateste capacitatile fizice, ci orice miscare ritmica, dupa sunetul muzicii", sustine profesorul Thomas Prohaska, decan al Colegiului de servicii sociale si de sanatate din cadrul Universitatii George Mason, Virginia.

Un nou raport intocmit de National Academies cu privire la arte si procesul de imbatranire atrage atentia asupra faptului ca numarul americanilor bolnavi de Alzheimer se va dubla pana in 2050, ajungand la 13,2 milioane, comparativ cu 5,1 milioane cat sunt inregistrati in prezent.

In urma studiilor, mai multe centre de sanatate pentru persoanele varstnice au prevazut in programul lor expozitii si colaborari cu diferiti artisti, scrie MEDIAFAX.

"Arta face parte din noi in mod instinctiv. Suntem fiinte cu simt estetic si in felul acesta percepem si lumea", spune Gay Hanna, director al Centrului National pentru Imbatranire Creativa.

Aceasta adauga ca, in urma cu 20 de ani, domeniul care studiaza legatura dintre arte si efectele imbatranirii era slab dezvoltat. Insa dovezile tot mai numeroase cu privire la beneficiile pe care pictura si dansul le au in acest sens au facut ca acest domeniu de cercetare sa creasca exponential.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.