Terapia genica a condus, prin modificarea celulelor sistemului imunitar, intrarea in remisiune a unui mic grup de adulti care sufereau de o forma agresiva de leucemie, afirma autorii unui studiu publicat recent in Statele Unite.

Cei cinci pacienti, cu varste cuprinse in intervalul 23-66 ani, care sufereau de leucemie acuta limfoblastica, au beneficiat de o remisiune completa si rapida, dupa ce le-au fost administrate limfocite modificate genetic, provenind din propriile lor sisteme imunitare.

Se pare ca acest tratament a eliminat celulele canceroase care reaparusera in organism in ciuda faptului ca pacientii faceau chimioterapie, indica rezultatele acestui studiu clinic coordonat de medicul Renier Brentjens de la spitalul Memorial Sloan-Kettering din New York. Studiul a fost publicat in revista americana Science Translational Medicine, scrie MEDIAFAX.

Aceasta remisiune, obtinuta intr-un interval ce a variat intre o saptamana si 59 de zile, i-a ajutat pe patru dintre pacienti sa primeasca o grefa de maduva osoasa, un tratament eficient pentru eliminarea acestui tip de leucemie, dar care este foarte greu de suportat si necesita ca starea pacientului sa nu fie prea grava.

La cel de-al cincilea pacient, leucemia a reaparut dupa trei luni de la tratamentul genic si acea persoana era deja mult prea bolnava pentru a suporta o grefa de maduva osoasa. Pacientul a murit la scurt timp dupa aceea.

Dintre cei patru pacienti care au primit o grefa de maduva osoasa, unul a murit din cauza unei embolii pulmonare, insa ceilalti trei se simt bine si sunt in remisiune.

Aceasta tehnica genica consta in prelevarea din sangele pacientului a unor limfocite T, principalele celule din sistemul imunitar, care sunt modificate genetic cu ajutorul unui virus si sunt echipate cu un receptor molecular care le permite sa atace celulele canceroase.

Odata modificate, aceste limfocite sunt reintroduse in corpul pacientului prin perfuzii. Ele sunt capabile sa se multiplice in organism pentru a asigura o remisiune de durata. Tehnica a fost deja folosita cu succes in Statele Unite pe copii bolnavi de leucemie.

Citeste si:
Curățarea eficientă a filtrelor de particule cu soluția...
Curățarea eficientă a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.