Majoritatea medicilor generalisti britanici (97%) au recunoscut ca au prescris un placebo pentru cel putin unul dintre pacientii lor, in conditiile in care peste 75% dintre ei au recurs la aceasta practica cel putin o data pe saptamana.

97% dintre medicii britanici spun ca au prescris "placebo impur", adica tratamente sau analize fara efecte cunoscute asupra bolii in cauza, precum administrarea de antibiotice pentru a lupta contra virusurilor, in conditiile in care aceste medicamente actioneaza doar asupra bacteriilor.

Pentru a-si trata pacientii, aproximativ 12% dintre medici recunosc ca au folosit "placebo pur", aduca tratamente care nu contin molecule farmaceutice, precum suplimente din zahar sau solutii saline, potrivit acestui studiu realizat de cercetatorii de la universitatile britanice Oxford si Southampton, scrie MEDIAFAX.

Medicii cred ca aceste tratamente de tip placebo "pot sa ii ajute pe pacienti", provocand "efectele unui tratament psihologic", explica Jeremy Howick, unul dintre autorii studiului, realizat pe un esantion de 783 de medici generalisti.

"Efectul placebo elibereaza analgezice naturale in sistemul nervos", completeaza colegul sau George Lewith, considerand ca "stigmatul asociat cu placebo este irational" si indemnandu-i pe cercetatori sa realizeze studii stiintifice despre "placeboul etic si economic".

Potrivit Autoritatii de reglementare a medicilor britanici, recurgerea la placebo este etica doar in cazul testelor clinice: placebo permite in acest caz compararea efectelor unui tratament specific, intre pacientii care primesc medicamente si pacientii care primesc placebo.

"Prescrierea unui placebo implica inselarea pacientului, pentru ca, pentru maximizarea efectului, pacientul are nevoie sa creada ca falsul medicament este real"
, se afirma intr-un comunicat emis joi de Asociatia medicala britanica, organismul profesional al medicilor din aceasta tara.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.