Cel mai usor material solid din lume, realizat din grafen, capabil sa se balanseze pe o floare de cires fara sa ii striveasca petalele, a fost creat de cercetatorii din China.

Noul material, denumit grafen aerogel, a fost fabricat de cercetatorii de la Universitatea Zhejiang din provincia chineza Hangzhou.

Acest material are o structura spongioasa, a fost confectionat din carbon uscat congelat in combinatie cu oxid de grafen si este, la ora actuala, cel mai usor material solid din lume. Avand o greutate de doar 0,16 miligrame pe centimetru cub, aerogelul de grafen are o densitate de doar doua ori mai mare decat aceea a hidrogenului - cel mai simplu dintre elementele chimice - si este mai putin dens decat heliul.

Descoperit din intamplare de doi cercetatori rusi care faceau diverse experimente, la Universitatea Manchester, cu materialul din care este confectionata banda adeziva, grafenul este considerat un "material minune", care are potentialul de a schimba viitorul.

Descoperirea grafenului le-a adus profesorilor rusi Andre Geim si Konstantin Novoselov premiul Nobel pentru fizica pe anul 2010. Cei doi savanti au fost ulterior innobilati de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, conform MEDIAFAX.

In starea lui cea mai pura, grafenul este un cristal bidimensional de atomi de carbon, aranjati in forma fagurilor de miere. Din acest motiv, este cel mai subtire material realizat vreodata de om. Este nevoie de trei milioane de placi de grafen, puse una peste alta, pentru a obtine o foaie de grafen cu grosimea de un milimetru.

Structura lui unica il face sa fie foarte usor si puternic, iar o foaie de grafen de un metru patrat cantareste doar 0,77 milimetri, care este insa suficient de puternica pentru a suporta greutatea de 4 kilograme a unei pisici adulte.

O foaie de grafen de grosimea unei folii alimentare din plastic poate sa sustina greutatea unui elefant.

In ciuda rezistentei sale deosebite, grafenul este, totodata, deosebit de flexibil si poate fi indoit pana la unghiuri de 20% fara sa sufere nicio stricaciune, fiind in acelasi timp un material aproape transparent. Este si un conductor foarte bun de electricitate - mult mai bun decat cuprul - si este cel mai bun conductor de caldura de pe planeta.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.