Oricat de mult ne temem noi ca un asteroid va despica Planeta in doua, viata asa cum o stim nu ar fi fost posibila daca Pamantul nu ar fi trecut prin cateva dezastre naturale cumplite.

Nasterea Lunii: coliziunea dintre doua Planete

Potrivit teoriei "impactului gigantic", Luna este rezultatul coliziunii dintre Pamant si un planetoid de marimea lui Marte, denumit de oamenii de stiinta Theia (in mitologia greaca, Theia una din titanidele care a dat nastere zeitati Lunii, Selene). Conform teoriei, impactul a aruncat in spatiu materie care a ramas pe orbita si care, treptat, s-a condensat si acumulat, formand satelitul, scrie yuppy.ro.

De ce aparitia Lunii a jucat un rol esential in dezvoltarea vietii pe Pamant, v-ati putea intreba. Eh, bine, datorita fortei de atractie combinate a Lunii si Soarelui se formeaza mareea. Datorita acestui fenomen, organismele sunt expuse, chiar daca pentru perioade scurte de timp, atat apei cat si aerului, fiind fortate astfel sa se adaptateze si sa evolueze.

Mai mult, efectele mareice stabilizeaza rotatia terestra si, datorita acestui fapt, climatul a ramas divers si incredibil de stabil, in acelasi timp, oferind vietii timpul necesar de care a avut nevoie pentru a se raspandi, evolua si diversifica. Si totul datorita unei coliziuni intamplatoare.

Nasterea oceanelor: urmarea impactului cometelor

Potrivit oamenilor de stiinta, oceanele Pamantului ar fi aparut in urma unui bombardament cu comete care a avut loc in urma cu 3.85 miliarde de ani. Atat Pamantul, cat si alte planete ca Marte, Mercur sau Venus, au fost lovite de zeci de mii de comete in timpul unui eveniment cunoscut si ca „Marele Bombardament”.

Este, de fapt, acelasi eveniment care a lasat cratere uriase pe suprafata Lunii.

Oamenii de stiinta spun ca, inainte Planeta era prea fierbinte pentru a retine mase mari de apa, dar la sfarsitul bombardamentului incepuse sa se raceasca, permitand astfel apei din comete (pentru ca ce este o cometa daca nu un bulgare urias de gheata?) sa se topeasca si sa formeze primele mari si oceane.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

Citeste mai multe pe yuppy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.