Peste 5.000 de terapii noi sunt in diferite stadii de dezvoltare la nivel mondial, peste 60% fiind destinate bolavilor de cancer, 750 au potential sa trateze diverse forme ale infectiilor, 610 sunt dezvoltate pentru neurologie, iar peste 450, pentru bolile cardiovasculare.

Conform celui mai recent raport realizat de PhRMA (Industria Americana de Cercetare si Productie de Medicamente), facut public anul acesta, peste 5.000 de terapii noi se afla, in prezent, in diferite stadii de dezvoltare, la nivel mondial, aproximativ 3.000 dintre acestea fiind destinate bolnavilor de cancer.

Presedintele Asociatiei Nationale de Protectie a Pacientilor (ANPP), Vasile Barbu, spune ca terapiile inovatoare reprezinta, pentru pacienti, noi sanse in lupta cu bolile care le ameninta viata.

"Raportul PhRMA aduce vesti bune pentru pacienti, pentru ca 5.000 de terapii inovatoare inseamna noi sperante pentru acestia, noi sanse in lupta cu boala care le ameninta viata. Dar cu totii stim ca descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea pas si, poate, cel mai important este accesul la tratamentul ce de multe ori le poate salva viata. Daca un medicament nu este disponibil in farmaciile din Romania pe noi nu ne ajuta, daca nu este inclus pe lista de compensate si gratuitati, noi nu ni-l putem permite. Autoritatile sunt singurele care ne pot ajuta", a declarat Barbu, potrivit MEDIAFAX.

La randul sau, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, spune ca, in prezent, oamenii traiesc cu 30 de ani mai mult decat acum un secol, iar calitatea vietii s-a schimbat odata cu aparitia unor terapii inovatoare. Totodata, el subscrie ideii ca lucrul cel mai important este ca pacientii sa aiba acces la noile tratamente. "Contributia medicinei la imbunatatirea vietii pacientilor nu poate fi contestata. Astazi, oamenii traiesc cu 30 de ani mai mult decat acum 100 de ani, pacientii cu boli cronice precum astmul sau diabetul au, in prezent, o calitate mult mai buna a vietii decat in trecut, iar cancerul, bolile cardiovasculare sau cele infectioase precum HIV sunt cauza a mult mai putine decese astazi decat acum 100 de ani. Investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente continua, fie ca vorbim despre eficientizarea tratamentelor deja existente sau despre descoperirea unor terapii noi. Important este ca odata aceste tratamente disponibile, pacientii sa poata avea acces la ele", a declarat directorul executiv al ARPIM.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Potrivit ARPIM, in Romania sunt, in prezent, peste 80 de terapii inovatoare noi care urmeaza sa fie supuse unui proces de evaluare dupa care se va decide daca acestea vor fi introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite.

Ultima actualizare a listei medicamentelor compensate s-a facut in 2008, cand au fost introduse molecule care se aflau in asteptare inca din 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.