O carte ilustrata minuscula, intitulata "Flori de sezon", al carei text este alcatuit din litere atat de mici incat nu pot fi citite cu ochiul liber, a fost prezentata miercuri la Tokyo de una dintre cele mai mari edituri japoneze, Toppan Printing.

Cele 22 de pagini ale acestui volum miniatural nu depasesc latimea de 0,75 milimetri. Precedentul record Guinness era detinut de o carte miniaturala ruseasca, ale carei pagini nu depaseau latimea de 0,90 de milimetri.

"Caracterele minuscule si ilustratiile florale sunt perfect imprimate si pot fi vazute cu ajutorul unei lupe", a precizat editura Toppan Printing intr-un comunicat.

"Literele din acest volum combina cele doua silabare japoneze (hiragana si katakana), ideograme (kanji) si alfabetul", precizeaza editura nipona care a utilizat la acest proiect tehnologii de varf folosite la tiparirea unor publicatii financiare, scrie MEDIAFAX.

Toppan Printing, care a inceput sa fabrice "micro-carti" in 1964, detinuse deja titlul de campion mondial in aceasta specialitate in anul 2000, cu o carte ale carei pagini aveau latimea de 0,95 milimetri.

Noul volum a fost pus in vanzare la Muzeul tipografiilor, administrat de Toppan Printing, si poate fi achizitionat contra sumei de 29.400 yeni (235 euro), alaturi de o lupa si de o versiune marita a cartii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.