Un nou test de diagnosticare a maladiei Alzheimer, cu mult timp inainte de aparitia primelor simptome, a castigat marti premiul pentru inovatie in sanatate la Festivalul South by South West (SXSW) din orasul american Austin.

"«Neurotrack» permite diagnosticarea maladiei Alzheimer printr-un test informatizat de detectare a miscarii ochilor, cu sase ani inainte de aparitia simptomelor", a declarat Elli Kaplan, directoarea generala a companiei producatoare, care are sediul in statul Virginia.

"In prezent, maladia Alzheimer este descoperita doar dupa ce toate simptomele s-au manifestat", a explicat Elli Kaplan, care sustine ca testul ei are o rata de reusita de 100%. "Dar, in acel moment, exista deja distrugeri ireparabile de multi ani", a explicat aceasta.

Aceasta tehnologie va fi disponibila intr-un prim timp pentru laboratoarele farmaceutice, iar apoi pentru medici si spitale. Ulterior, Elli Kaplan spera sa o dezvolte si in aplicatii pentru telefoane inteligente si tablete, scrie MEDIAFAX.

Testul, realizat in colaborare cu Universitatea Emory din Atlanta si o echipa de cercetatori in stiinte neuronale, exista in doua versiuni diferite - una functioneaza cu o camera in infrarosu, iar cealalta este inzestrata cu un mouse de computer.

Persoana care face testul trebuie sa compare imagini - unele noi si altele pe care le-a vazut deja - care apar pentru o scurta perioada de timp pe un ecran. "Studiind felul in care aceste persoane isi misca ochii si felul in care privesc noile imagini in raport cu imaginile cu care sunt familiarizati, putem sa detectam perturbarile existente in functionarea hipocampusului", o regiune a creierului care joaca un rol central in capacitatea de memorare.

"Toti subiectii umani au o preferinta instinctiva pentru noutate, iar acesta este unul dintre elementele pe care noi le testam", a continuat ea.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Proiectul, lansat in urma cu 20 de ani, a fost testat in cadrul unui studiu realizat de Universitatea Emory si a monitorizat evolutia participantilor - dintre care unii au dezvoltat maladia Alzheimer - pentru o perioada indelungata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.