Studiul "Povara globala a bolilor la nivel mondial" (GBD 2010) arata, pentru prima data, ca mai multi oameni se sinucid decat mor de foame, suicidul fiind pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces, dintr-un total de 235 analizate, arata medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

"Intre depresie si stresul de mediu exista o legatura cauzala indiscutabila, ancorabila intr-o relatie de interactiune gena-mediu si relevanta pentru cel ce vrea sa trateze si sa vindece boala depresiva in caracterul ei dual, episodic ori cronic. Jurnalul britanic The Lancet a dedicat un numar intreg studiului « Povara globala a bolilor la nivel mondial». Intr-un editorial din The Washington Post, medicul si jurnalistul David Brown rezuma rezultatele studiului, trecand in revista 235 de cauze separate de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezica la muscaturile de insecte", a precizat Diaconu, citat intr-un comunicat de presa.

Potrivit medicului, studiul demonstreaza, pentru prima oara, ca numarul oamenilor care se sinucid este mai mare decat al celor care mor de foame, suicidul fiind pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces.

"Oamenii traiesc mai mult, dar nu au neaparat o sanatate mai buna", indica medicul psihiatru o alta concluzie a studiului.

Acelasi studiu arata ca boala depresiva majora, ca maladie mintala, este printre tulburarile dispozitiei cu cea mai mare prevalenta si morbiditate. De asemenea, stresul este cauza a depresiei, conform cercetarii.

"O intelegere asupra cauzelor si factorilor predispozanti pentru depresie este cruciala atat pentru medicul curant, dar si pentru cel care dezvolta boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica si expresia biologica a bolii, raman stresul cotidian si evenimentele adverse de viata", mai spune medicul psihiatru, scrie mediafax.

Potrivit lui Diaconu, exista o legatura puternica intre semnele de depresie si problemele financiare, locative sau maritale, si mai putin cele legate de pierderea locului de munca sau de suferinta fizica.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.