Capsula Dragon, fabricata de compania privata Space X, capturata duminica de bratul robotizat al Statiei Spatiale Internationale (ISS), s-a conectat cateva ore mai tarziu la acest avanpost orbital.

Vehiculul spatial a fost capturat cu ajutorul acestui brat robotizat de comandantul echipajului de pe ISS, Kevin Ford, si de inginerul de zbor Tom Marshburn, la ora 10.31 GMT, cu o jumatate de ora mai devreme decat era prevazut, la o altitudine de 407 kilometri, deasupra Ucrainei.

Conectarea propriu-zisa s-a efectuat la nivelul modulului american Harmony, parte a ISS care ramane in permanenta orientata spre Terra, la ora 13.56 GMT, a precizat NASA.

Conectarea capsulei Dragon era prevazuta initial pentru sambata dimineata, dar procedura a fost intarziata de o defectiune a motoarelor orbitale ale capsulei, care s-a produs la scurt timp dupa ce capsula a ajuns pe orbita terestra, vineri, la aproximativ zece minute dupa lansarea realizata cu o racheta Falcon 9, de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida, scrie MEDIAFAX.

Defectiunea a fost remediata dupa cateva ore, iar coordonatorii misiunii au ajuns la concluzia ca sistemul de propulsie al capsulei Dragon functioneaza normal, la fel ca celelalte sisteme de la bordul capsulei.

Aceasta intarziere acumulata nu va modifica data amerizarii parasutate a capsulei, stabilita pentru 25 martie, a precizat NASA.

Dragon a transportat la bordul ISS 544 de kilograme de provizii si materiale stiintifice pentru 160 de experimente stiintifice, in cadrul celei de-a doua misiuni de reaprovizionare a ISS realizata de compania privata californiana SpaceX.

Capsula va aduce pe Terra putin peste o tona de reziduuri, dar si rezultatele unor experimente stiintifice.

Aceasta este cea de-a doua misiune comerciala SpaceX - Space Exploration Technologies - catre Statia Spatiala Internationala si cea de-a treia "vizita" pe care un vehicul fabricat de aceasta firma americana o face la bordul ISS.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.