Persoanele in varsta si pesimiste in ceea ce priveste perspectivele lor de viitor traiesc mai multi ani decat persoanele optimiste, avand si o sanatate mai buna decat a acestora din urma.

"Persoanele in varsta care se asteapta la un grad de satisfactie scazut referitor la situatia lor personala din viitor traiesc in mod evident mai mult si au o sanatate mai buna decat persoanele in varsta care isi imagineaza viitorul in roz", afirma intr-un comunicat emis de Institutul economic german DIW, citand un studiu universitar.

Cercetatorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nuremberg s-au bazat pe datele furnizat de Panelul socio-economic german, un studiu multidisciplinar de vasta amploare, realizat pe 30.000 de persoane, incepand din anul 1984.

Ei au studiat raspunsurile oferite in fiecare an, intre 1993 si 2003, de voluntari in legatura cu starea lor de satisfactie actuala si cu estimarile lor pentru urmatorii cinci ani. Cercetatorii au verificat apoi daca acele asteptari ale voluntarilor au fost realizate sau nu.

Astfel, savantii germani au constatat ca 43% dintre voluntarii cei mai in varsta erau prea pesimisti, 25% dintre ei au avut dreptate, iar 32% dintre ei au fost prea optimisti. In mod surprinzator, studiul a reliefat faptul ca in grupul persoanelor prea optimiste riscul de degradare a capacitatilor fizice era cel mai mare, iar riscul de deces era cu 10% mai mare, scrie MEDAIFAX.

"Este probabil ca faptul de a fi mai pesimist in privinta viitorului ii face pe oamenii in varsta sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si sa se arate mai prudenti in fata pericolelor", a declarat Frieder Lang, directorul Institutului de Fiziologie Gerontologica din cadrul Universitatii Nuremberg.

Cu cat avansam in varsta, cu atat devenim mai pesimisti, afirma autorii studiului, si, paradoxal, cu cat avem venituri mai mari si o sanatate buna, cu atat suntem mai pesimisti, pentru ca potentialul de ameliorare este fara indoiala in acest caz foarte mic, a explicat Frieder Lang.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.