Medicii si bioinginerii americani au anuntat miercuri ca au fabricat urechi umane artificiale, realizate dintr-un cartilaj artificial si care functioneaza normal, gratie unei tehnici de imprimare in trei dimensiuni (3D).

Aceste urechi ar putea fi solutia pe care o cauta chirurgia plastica pentru copiii nascuti cu o malformatie denumita "microtie", afirma medicul Jason Spector, directorul Laboratorului de medicina bioregeneratoare si profesor adjunct la catedra de chirurgie estetica a Universitatii Cornell din New York, coautor al studiului.

"Persoanele care si-au pierdut o parte sau intreaga ureche intr-un accident sau in urma unui cancer ar putea si ei sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii", a adaugat el.

Lawrence Bonassar, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Cornell, coautor al studiului, si echipa lui au inceput cu o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana. Ei au convertit acea imagine intr-o ureche adevarata, cu ajutorul unei imprimante in 3D pentru a realiza un mulaj, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de "esafodaj" peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

In trei luni, acele urechi au generat suficient cartilaj pentru a inlocui colagenul utilizat la crearea mulajului, au precizat savantii, al caror studiu a fost publicat in editia online a revistei americane PLOS ONE.

"Este nevoie de o jumatate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea in 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul si de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presa", a explicat Jason Spector.

Pana in prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.