Roverul american Curiosity a extras primul esantion provenind din interiorul unei roci martiene, in care forase in urma cu 10 zile, o actiune care reprezinta o premiera planetara.

"Niciun robot nu a forat in interiorul unei roci in afara planetei noastre si colectat un esantion provenind din miezul acesteia", a subliniat agentia spatiala americana intr-un comunicat.

Succesul recuperarii acestui esantion a fost confirmat si prin intermediul unui set nou de fotografii, precizeaza NASA.

Oamenii de stiinta considera ca acest esantion, prelevat dintr-un orificiu cu diametrul de 1,6 centimetri si o adancime de 6,4 centimetri, ar putea contine indicii despre mediul umed din trecutul lui Marte si despre posibilitatea potrivit careia viata ar fi existat pe aceasta planeta.

"Realizarea primei noastre forari intr-o roca ce s-ar fi putut afla in apa de pe Marte reprezinta ceva extrem de satisfacator pentru noi", a declarat intr-o conferinta telefonica Joel Hurowitz, un cercetator implicat in misiunea Curiosity de la Jet Propulsion Laboratory, detinut de NASA in orasul Pasadena.

"Echipa noastra este nerabdatoare sa vada ca vor avea de spus instrumentele de la bord despre mineralogia si chimia acestui esantion si ce ne va dezvalui el despre istoria geologica a craterului Gale", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Curiosity a coborat in acest crater pe 6 august 2012 in cadrul unei misiuni spatiale ce va avea o durata de cel putin doi ani, in timpul careia va incerca sa afle daca viata microbiana a putut fi posibila in trecutul planetei Marte.

Pretiosul esantion pus intr-un mic recipient va fi transferat intr-un instrument denumit "In-Situ Martian Rock Analysis" sau CHIMRA, care va agita fragmentele de roca de cateva ori deasupra unui fel de sita, pentru a le recupera pe acelea care masoara 150 de microni.

Mici transe vor fi apoi transferate in laboratorul de chimie si mineralogie de la bordul roverului, denumit "Chemistry and Mineralogy" (CheMin).

Citeste si:
O șoferiță s-a prăbușit cu mașina într-un crater de 2 metri, în...
O șoferiță s-a prăbușit cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.